Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Θύρα 7, 8/2/1981 - Δεν ξεχνώ...


Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, ώρα 20:50… Η εικόνα στην ασπρόμαυρη οθόνη «παγώνει» στο καρέ της «Εκτακτης είδησης».
Γεγονός, σπάνια καλό για την ιστορία της τηλεόρασης. Κάτι που, δυστυχώς, έμελλε να επιβεβαιωθεί.

Ποτέ ίσως στην ιστορία ενός αθλητικού γεγονότος, ο θρίαμβος δεν ήρθε τόσο κοντά με την πανωλεθρία, το χαμόγελο δίπλα στο δάκρυ..

Το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν ένα απρόσμενα μεγάλο «κόκκινο» γλέντι για 90 περίπου λεπτά, κάτι που ξάφνιασε και τους πλέον αισιόδοξους φίλους του Ολυμπιακού.
Η συσσωρευμένη διάθεση για πανηγύρια ξέσπασε σε φρενίτιδα όταν ο Νίκος Βαμβακούλας, ντριπλάροντας τη μισή ομάδα της ΑΕΚ, έστειλε την μπάλα για πέμπτη φορά στα δίχτυα στο 80'. Το γκολ του Γαλάκου στο 84' ήταν το επιστέγασμα..

Οι πλέον εκδηλωτικοί της Θύρας 7, άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο για να προλάβουν να κάνουν τον γύρο του γηπέδου, να πάνε πρώτοι έξω από τα αποδυτήρια και να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους. Ο διαιτητής δεν είχε καν σφυρίξει τη λήξη…
Το ρολόι «γράφει» 16:58 και… σταματάει, σταματάει χωρίς οίκτο για 21 ανθρώπους. Κάποιος γλιστράει, σπρώχνει τους μπροστά και όλοι τρέχουν ή προσπαθούν να τρέξουν προς την πόρτα που έπρεπε να έχει ανοίξει αρκετή ώρα πιο πριν. Μάταια… η πόρτα είναι κλειστή.
Οι φίλαθλοι πέφτουν και καταπλακώνονται μεταξύ τους και η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά, καθώς όσοι έρχονται από πίσω αδυνατούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην έξοδο και συνεχίζουν να σπρώχνουν.
Το κόκκινο του πάθους, της χαράς, το κόκκινο του Ολυμπιακού μας έχει πάρει το χρώμα του αίματος…

Η λίστα του θανάτου

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχάς (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Απολογισμός - Παραλογισμός

Είκοσι ένα άτομα θυσιασμένα στην αγάπη για το ποδόσφαιρο είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τις «συμπληγάδες» της κριτικής και της καταγγελίας.
Τα ελληνικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι ένοχοι δεν υπήρξαν και οι συγγενείς των θυμάτων δεν ένιωσαν ποτέ την ελάχιστη δικαίωση της τιμωρίας κάποιου υπεύθυνου.
Ένα τέταρτο του αιώνα μετά κανείς δεν μπορεί να πει με αποδείξεις (αυτές που αποφασίζει η Δικαιοσύνη) ποιος στέρησε τη ζωή από τόσους «τρελούς».
Ίσως, μόνο η αγάπη τους για τον Θρύλο, η «τρέλα» τους.

Κι όμως, οι 21 είναι εκεί. Ακόμα εκεί. Έτσι πιστεύουν όλοι όσοι καταθέτουν την αγάπη τους κάθε Κυριακή στο νέο Καραϊσκάκη και έχουν δίκιο…

Είκοσι εφτά χρόνια μετά, ακόμα κι αν οι περισσότεροι από τους «τρελούς» του Ολυμπιακού ήταν αγέννητοι τότε, το σύνθημα που τραγουδούν παραμένει ένα και μοναδικό.
Το ρίγος που ξυπνά μέσα μας το «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» είναι η ουσιαστικότερη απόδειξη ότι στο Καραϊσκάκη δεν «ζουν» μόνο 33 χιλιάδες άτομα, αλλά συν είκοσι ένας. Και όλοι τους «τρελοί» για τον Θρύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: